Stadgar Svensk Teaterteknisk Förening

Fastställda 2 oktober 2024.
Ursprungligen  sedan 14 maj 1984, reviderade 2000, 2012 och 2018.

1. Svensk Teaterteknisk Förening är en ideell förening, öppen för alla intresserade, i alla yrkesgrupper inom scenkonst, film och event t.ex. med teknik, projektering, design, scenografi, teaterarkitektur, media, eller utbildning inom nämnda områden.

2. Föreningens säte är i Stockholm och har kalenderår som verksamhets- och räkenskapsår.

3. Föreningens syfte är att främja samarbeten och utbyte av erfarenheter.
Föreningen ska arbeta för kvalificerad utbildning och kompetensutveckling inom scenkonst, film och event.

Föreningen utgör svenska sektionen av OISTAT och ska genom aktivt deltagande i OISTAT sprida kunskapen om arbetet inom svensk scenkonst och ta del av erfarenheter från andra länder, vilka genom STTF ställs till alla medlemmars förfogande.

Föreningen ska medverka till att de nya platser för scenkonst, film och event som tillkommer, ombyggnationer av och i drift varande lokaler, motsvarar kraven på modern teknik, säkerhet och arbetsmiljö.

Föreningen ska sprida information om nya idéer och lösningar samt främja forsknings- och utvecklingsarbete inom de områden som föreningen verkar.

4. Medlem är den person som anmäler intresse samt betalar årsavgift varefter styrelsen godkänner medlemskapet löpande på styrelsemöte.

Organisationer och företag är välkomna som stödjande medlemmar och får som sådana ta del av information och verksamhet men är utan rösträtt. Utträde sker genom meddelande till info@sttf.se.

Medlem godkänner genom sitt medlemskap att föreningen får behandla personuppgifter i syfte att bedriva ändamålsenlig verksamhet i enlighet med Dataskyddsförordningen, GDPR.

5. Medlem får inte uteslutas ur föreningen av annan anledning än att denne har försummat att betala av föreningen beslutade avgifter, motarbetat föreningens verksamhet eller ändamål, eller uppenbarligen skadat föreningens intressen. Beslut om uteslutning eller varning får inte fattas utan att medlemmen inom viss tid, minst 14 dagar, fått tillfälle att yttra sig över de omständigheter som föranlett att medlemskapet ifrågasätts.

6. Föreningens högsta beslutande organ är årsmötet. Ordinarie årsmöte hålls varje år under tiden mars till maj. Röstberättigade är föreningens medlemmar. Stödjande medlemmar har närvaro- och yttranderätt.

Extra årsmöte hålls då styrelsen, eller minst hälften av föreningens medlemmar, så begär.

7. Kallelse till årsmötet görs av styrelsen senast fyra veckor före årsmötet.

Vid årsmötet skall följande ärenden behandlas:

  1. Mötets öppnande.
  2. Justering av röstlängd.
  3. Val av ordförande och sekreterare för mötet.
  4. Val av två justeringsmän och rösträknare.
  5. Fråga om mötets behöriga utlysande.
  6. Fastställande av dagordning.
  7. Föredragning av verksamhetsberättelse och ekonomisk berättelse.
  8. Föredragning av revisionsberättelse.
  9. Fråga om beviljande av styrelsens ansvarsfrihet.
  10. Val av styrelse och suppleanter.
  11. Val av revisor/er och revisorssuppleant.
  12. Val av valberedning.
  13. Behandling av motioner.
  14. Behandling av styrelsens förslag.
  15. Fastställande av årsavgift.
  16. Styrelsens förslag till verksamhetsplan.
  17. Ev. stipendieutdelning.
  18. Övrig information.
  19. Mötets avslutande.

8. Beslut på årsmötet fattas med enkel majoritet dock med undantag för §16 och §17.

Val vid lika röstetal avgörs genom lottning. I andra frågor gäller den mening som bifalles av mötesordföranden. Val sker med slutna röstsedlar om någon så begär.

9. Årsavgifter för nästkommande år beslutas av årsmötet för såväl enskild som stödjande medlem och gäller per kalenderår.

10. Styrelsen är föreningens verkställande organ och ska bestå av ordförande, vice ordförande, sekreterare, vice sekreterare, kassör och ledamöter jämte suppleanter.

11. Ordförande, vice sekreterare och ledamöter väljes för två år, dock ej samtidigt som vice ordförande, kassör och sekreterare, vilka också väljes på två år. Suppleanter väljes på samma sätt. Valbar till styrelsen är medlem som förklarat sig villig att verka för föreningens målsättning.

12. Föreningens firma tecknas var för sig av ordförande och kassör.

13. För granskning av föreningens räkenskaper och styrelsens förvaltning ska utses 1-2 revisorer och 1-2 suppleanter. Revisorerna utses av årsmötet och ska vara oberoende av dem de har att granska. Revisorerna har rätt att fortlöpande kunna ta del av föreningens räkenskaper, årsmötes- och styrelseprotokoll och övriga handlingar. Revisorerna skall granska styrelsens förvaltning och räkenskaper för det senaste verksamhets- och räkenskapsåret samt till styrelsen överlämna revisionsberättelse senast 14 dagar före årsmötet.

14. Valberedningen, bestående av minst två personer, väljs på årsmötet för ett år.

15. Styrelsen sammanträder efter kallelse av ordföranden, eller då minst halva antalet ledamöter har begärt det. Styrelsen är beslutsmässig när samtliga ledamöter kallats och då minst tre ledamöter är närvarande. För alla beslut krävs att minst hälften av styrelsens närvarande ledamöter är ense om beslutet. Vid lika röstetal har ordföranden utslagsröst.

Röstning får inte ske genom ombud. I brådskande fall får ordföranden besluta att ärende skall avgöras genom skriftlig omröstning eller vid telefonsammanträde. Om särskilt protokoll inte upprättas skall sådant beslut anmälas vid det närmast därefter följande sammanträdet. Vid sammanträde skall protokoll föras. Protokoll skall justeras av mötesordföranden och av en särskilt utsedd protokolljusterare. Avvikande mening skall antecknas till protokollet.

Styrelsen skall hålla minst fyra protokollförda sammanträden per år.

16. För ändring av dessa stadgar krävs beslut på två på varandra följande möten, med minst en månads mellanrum, varav ett ska vara årsmöte, med minst 2/3 av antalet avgivna röster.

17. Förslag till ändring av stadgarna får skriftligen avges av såväl medlem som styrelsen.

Beslut om upplösning av föreningen kan endast fattas av två (2) på varandra följande årsmöten varav minst ett skall vara ordinarie. Minsta tid mellan mötena är fyra (4) veckor. För giltigt beslut fordras ⅔ majoritet på båda mötena.

Om föreningen upplöses skall dess medel övergå till det årsmötet beslutar vilket ska ha samröre med föreningens intention.


STIPENDIEORDNING
fastställd av STTF:s styrelse 1985.

§ 1.
Genom att varje år fördela, ett eller flera, stipendier vill STTF verka för att ett större utbyte av erfarenheter inom områdena teaterteknik, scenografi och teaterarkitektur kan äga rum. Detta utbyte kommer förhoppningsvis att påverka den konstnärliga kvalitén på Svensk teater i positiv riktning.

§ 2.
Stipendier kan sökas av varje medlem i föreningen enligt § 3, undantaget medlemmar som har uppdrag i föreningens styrelse.

§ 3.
Berättigad att söka stipendium är medlem som varit registrerad medlem kalenderåret närmast före det år stipendiet utdelas. Medlemmen skall vidare vara registrerad medlem det år stipendiet utdelas. Stödjande medlemmar är ej berättigade att söka.

§ 4.
Stipendiesumman, 5000 kr, kan fördelas på flera sökande.

§ 5.
Styrelsen är ansvarig för fördelningen av stipendier.

§ 6.
Styrelsen utser inom sig en stipendiegrupp vars uppgift är att granska medlemmarnas ansökningar och lämna förslag på stipendiekandidater. Stipendiegruppen består av tre personer. Föreningens ordförande och kassör är ordinarie medlemmar. Dessutom utses inom styrelsen den tredje medlemmen som tillika fungerar som stipendiegruppens sekreterare.

§ 7.
Stipendiet sökes på för ändamålet iordningställd blankett. Blanketten distribueras till samtliga medlemmar varje kalenderår, via medlemsbladet, normalt i december månad. På blanketten skall klart framgå för vilket syfte stipendiet sökes, då denna information ligger till grund för stipendiegruppens arbete.

§ 8.
Ansökningarna skall vara stipendiegruppen tillhanda, senast den 31 mars det år stipendiet utdelas.

§ 9.
Stipendiet utdelas på föreningens årsmöte, normalt under maj månad.

§ 10.
Stipendiet är ett resestipendium.

§ 11.
Stipendiaterna förbinder sig att rapportera till föreningens medlemmar om sina erfarenheter och iakttagelser. Detta kan ske i form av artiklar i medlemsbladet och/eller via föredrag på föreningens sammankomster.


STADGAR
för
K. G. Frisells Stipendiefond
”FRISSES ST’IPENDIEFOND”
antagna vid Svensk Teaterteknisk Förenings årsmöte
den 14 maj 1984.

§ 1.
K. G. Frisells stipendiefond är en stiftelse som bildats i anledning av K. G. Frisells 65 årsdag för att bereda teatertekniker vidare utbildning inom sitt yrke. Stipendiet bör tillfalla den som visat prov på teknisk utveckling som givit teatern påtagligt framsteg.

§ 2.
Fonden skall förvaltas av en styrelse bestående av STTF:s styrelse.

§ 3.
Styrelsen har sitt säte i Stockholm samt utser den eller dem, som äger teckna stiftelsens firma.

§ 4.
Fondens tillgångar placeras på betryggande sätt till högsta möjliga ränta. Stiftelsens värdehandlingar skall ligga i öppet förvar i bank. Fondens medel bokföres och revideras i samma ordning som STI’F:s och fråga om ansvarsfrihet för styrelsen skall avgöras av STTF:s ordinarie årsmöte.

§ 5.
Till fonden ytterligare inflytande medel skall läggas till kapitalet, för så vitt givaren icke annorlunda förordnat.

§ 6.
Stipendierna skall utgöras av stiftelsens avkastning med avdrag för förvaltningskostnader samt den procent av avkastningen som enligt styrelsens beslut bör läggas till kapitalet för att bibehålla dess värde.

§ 7.
STTF:s styrelse utser en nämnd på 3 personer, vilka utväljer stipendiat. Stipendiet utdelas ärligen på STTF:s årsmöte, samt bringas till allmänhetens kännedom.

§ 8.
Ändring av dessa stadgar må beslutas av STTF:s årsmöte, varvid stiftelsens namn och ändamål icke får ändras.

§ 9.
I händelse av att STTF skulle upplösas skall fonden underställas i första hand Svenska Teaterförbundet och i andra hand Kungl. Maj:t för tillvaratagande av i § 1 sagda ändamål.