Proscen är Skandinaviens ledande tidskrift för teaterteknik och teatertekniska hantverksformer, teaterarkitektur och scenografi.

Du når de flesta institutionella teatrar och den betydande delen av privata teatrar och beslutsfattare. I och med att det är en medlemstidning så är samtliga läsare engagerade och aktuella.

 

Kommer mitt material garanterat med?
Tidningen bygger på 40, 44 eller 48 sidor. Om ditt material är tidsbestämt eller angeläget – kontakta redaktören i god tid innan deadline och diskutera saken. Det brukar ordna sig.

När skall materialet vara inne?
På näst sista sidan inuti varje nummer står deadline för material till nästa nummer.

Måste jag vara journalist?
Absolut inte. Detta är en medlemstidning och den är inte till för journalister….med andra ord – du skriver från dina erfarenheter för andra med liknande erfarenheter. Vi hjälper dig tillrätta med språk och struktur. Om du är osäker kan du bolla artikeln med oss.

Grundregler för skrivande

– Börja med en inledning som förklarar syftet med artikeln.

– Använd enkelt språk. Tänk på att skriva konsekvent och i JAG-form (undvik “man” till exempel). Skriv så vem som helst kan förstå. Alla uppskattar enkelt och klart språk. Försök att inte blanda “då” och “nu” så att ditt tidsperspektiv är konsekvent.

– Avsluta med en sammanfattning av artikeln.

Tumregler för artiklar o bilder

Du behöver inte vara medlem för att skriva, men du måste uppfylla följande tumregler:

1. Materialet skall vara av intresse för STTF’s medlemmar
Vi är skyldiga både medlemmar och annonsörer att se till att innehållet i tidningen håller en kvalitet och ett innehåll som stämmer med tidningens och föreningens mål: Att förmedla kunskap, erfarenheter och granska teknik och konstnärlig användning av teknik. Observera att vi ibland måste korta din artikel och kan inte alltid garantera att du hinner korrläsa!

2. Din artikel skall bifoga viss information:
Efter en undersökning hos medlemmar är det önskvärt att du som skriver en artikel förklarar kort vem du är, och i vilket syfte du skriver artikeln. Dessutom ser vi helst att du som skriver artikeln signerar med mailadress eller telefonnummer så att den som är intresserad kan ta direkt kontakt. Kolla en artikel i tidningen så förstår du det lilla som krävs.

3. Bilder är A och O
En bild säger inte bara mer än tusen ord – den föder ögat och själen under textens gång. Vi försöker höja tidningens kvalitet genom att sovra och bearbeta allt bildmaterial som kommer in.

Grundregler:
– Undvik Blixtfoton (det blir många fula skuggor)

– Undvik bilder på “personer som skakar hand” (om det inte är vansinningt intressant för artikeln).

– Be någon som är duktig att fota om du är osäker.

– Ring och fråga om redaktören har tid att fota.

– Bildformat = JPEG, upplösning = 300 DPI.

Hur levererar jag bilder och text?
ALLTID text separat från bilder som skall vara i jpg-format (se digitala tumregler).

Digital tumregel:
– Bilden skall vara kring 1000 pixlar bred, eller runt 1Mb.
– Om bilden är väldigt stor och du inte hinner posta – använd www.sprend.se.

3. Materialet skickas i elektronisk form:
Du mailar proscen@sttf.se

OBS: Detta är en ideell verksamhet, och det finns inte resurser för redaktionen att överföra dina alster till en ordbehandlare. Om du inte har möjlighet att ordna detta själv, be om hjälp eller kontakta någon annan medlem som kan hjälpa dig.

4. Vi ansvarar inte för inskickat material
Skicka med ett frankerat returkuvert och märk att ditt material är värdefullt så är chanserna högre att du får tillbaka det. Men det går hett till på redaktionen och det är svårt att hantera returer av inkommet material.

Välkommen med ditt material!